keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Pyöräily - Tehokas kunnon kohottaja

Päivitetty 12.1

Noniin. Pyörä pöllittiin uudenvuoden yönä! Jos satut näkemään ko. näköistö fillari, niin tervehdi uutta omistajaa, sai nimittäin hyvän pyörän...


Työmatka on hyvä taittaa hyötyliikunnan nimissä pyörällä. Oma pyöräilykausi alkoi toukokuussa 2012 ja siitä lähtien noin 2-3 kertaa viikossa pyöräilyä töihin ja takas. Niin kauan kuin säät sallivat syksyllä, niin pyörällä mennään.. Matkaa tulee edestakaisin noin 34,5 km ja aikaa menee yhteensä 1,5h. Parasta pyöräilyssä on, ettei se rasita tällä hetkellä penikoita (paljoa) ja paras tapa vahvistaa jalkojen kestävyyttä, kun jalat tekevät vain töitä. Oma yksivaihteinen Nishiki on ollut luotettava peli, vaikka joskus tuntuukin tuo matka puuduttavalta. Apuvälineinä paras on ollut Garminin syke/gps mittari, jolla saa kokoajan tietoa matkasta ja kropasta. 




Lisäksi on hyvä olla kunnon reppu. Oman ostin Varustelekasta Mil-Tec Assault Pack, johon ostin vielä 3 litran vesirakon, mikä on oiva keksintö. Tarvittavat tavarat ja kuivat vaatteet kulkevat mukana, ja juomista riittä koko matkalle.





Pyöräily on tehokas ja nivelystävällinen laji.

Pyöräily on erinomainen kunnon kohottaja. Se ylläpitää ja kehittää sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä suorituskykyä.

Pyöräillessä valtaosan työstä tekevät reisilihakset, jotka ovat kehon suurimmat lihakset. Suurten lihasryhmien rasittaminen vilkastuttaa myös sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa. Kun isot alavartalon lihakset työskentelevät yhtä aikaa, energiaa kuluu runsaasti.

Ylävartalon rasitus ja voimankäyttö lajissa vähemmälle raskasta maastoajoa ja alamäkiajoa lukuun ottamatta.



Intervallimaista liikuntaa

Pyöräillessä kuormituksen tehoa on helppo säädellä. Pyörällä voi polkea joko verkkaisesti ja nautiskellen, peruskestävyyttä rakentaen tai vauhdikkaasti hikoillen, vauhtikestävyyttä vahvistaen.

Melko tasainen, hieman kumpuileva maasto tekee pyöräilystä usein intervallimaista liikkumista. Silloin syke kohoaa nousuissa, mutta hapenkuljetuselimistö ja jalkojen lihakset saavat levätä alamäkeä laskettaessa.

Jos haluaa kehittyä pyöräilijänä, lenkkien pituutta ja rasitusta kannattaa vaihdella.


(lainaus UKK-instituutin sivuilta)



Ei kommentteja: