maanantai 9. joulukuuta 2013

Ambulanssiin tutustuminen ja potilaan siirto -harjoituksia!

Anatomian viimeisiä tunteja. Tämän jälkeen päästiin teoriasta käytäntöön. Joskus nämä pitkät teoriatunnit ovat puuduttavia. Tekisi mieli olla vain käytännön asioissa, mutta ei mennä peppu edellä puuhun. Opettajissamme on todella paljon eroja. Toiset opettajat vangitsevat kuuliansa heti kun aloittavat opettamaan ja toisten opetus menee välillä yli hilseen eikä oppitunnista meinaa tulla sen jälkeen yhtään mitään.

Onneksi kohta alkaa joululoma. Kun ensihoitaja sanoo kanyloivansa, alla oleva tötterö pistetään suoneen (tietysti tämä on vain yksi koko). Melkein kuin lasten mehupilli!


Ja arvaten. Seuraavalla viikolla jouduin luokan koekaniiniksi ja sain tuon pillin suoneeni. Ehkä syy voi olla siinä, että naljailin opettajalle käytännön harjoituksissa :-)


Isot vaipat huvittivat, mutta todellisuus on varmasti huumoria karumpaa.

Ambulanssien viikkohuollossa käytiin kaikki tarvikkeet lävitse ja aika paljon tavaraa siellä olikin. Yksitellen kaikki neulat, tarvikkeet, lääkkeet ja hoitovälineet laukkuineen inventoitiin.Luotiliivit ovat arkipäivää tämän päivän ensihoidossa. On se kummallista, että auttajat saavat pelätä kohteeseen mennessä henkensä puolesta. Tietysti maailman meno on villiintynyt ja tokkopa se siitä rauhallisempaan suuntaan menee.Lanssin hälytysjärjestelmä kiinosti kaikkia. Yksi toisensa perään hallissa kajahti sireenien ääni. Virve ja kännykkä ovat auton vakiovarusteita.

Maestro pääsi myös kokeilemaan paarien nostoa ja laittoa takaisin lanssiin. Nostoissa on kyllä selkä kovilla pitkässä juoksussa, joten ergonomia on todella tärkeää.

Sitten oli vuorossa potilaan siirtoa. Noin 100 kg painoista henkilöä kannettiin kierreportaita pitkin ja tiukkaa oli. Jos näitä joutuu työvuossa tekemään useamman kerran, niin selkä on kovilla.Erilaisten apuvälineiden kokeilua sairaalamaailmasta.
Potilaan nouto voi olla joskus hankalaa. Tässä kaveri kaivettiin esiin ahtaasta wc-tilasta.Taas tuo vanha nilkka meni lentopalloturnauksessa -onneksi vakavemmalta vauriolta säästyttiin. Ainakin toivon niin. Nilkan löystyneiden nivelsiteiden takia nilkka nyrjähtää uudestaan yllättävän helposti.


4 kommenttia:

Teemu Feldt kirjoitti...

Varmasti rankkaa hoitajan kanssa kahdestaan. Onneksi "syrjä kylillä" on vpk porukka kantoapuna useesti.

Petsku kirjoitti...

Kyllä näin on, ja jos hoitajana on hento naispuoleinen ensihoitaja, niin tehtävä on "vaativa".

VPK:n hartiolle on laskeutumassa vieläkin suurempi kakku, jos seuraava ehdotelma menee läpi. "Ministeriön esitys sisältää alueellisten pelastuslaitosten määrä supistamisen 22:sta 11:a ja alemman tason sääntelyä nykyaikaistetaan."

Ulla Vuorinen kirjoitti...

Kyllä sitä joutuu sairaalamaailmassakin vääntämään isokokoisia potilaita.
Välillä joutuu sanomaan, nyt en jaksa.
Tekniikka on tärkeä, jos vastapuolella on ihminen joka ei hallitse tekniikkaa työ vaikeutuu.

Petsku kirjoitti...

Joo, kyllä varmaan näin on!